Financier aan het woord. André Dolsma, Qredits

  • Geplaatst op 16:48 20-10-2021
  • Door Thijs Verhoeven
Financier aan het woord. André Dolsma, Qredits

André Dolsma, commercieel directeur bij Qredits: ”We zien dat steeds meer mkb-ondernemers geen of onvoldoende toegang hebben tot het reguliere circuit van geldverstrekkers. In 2009 is mede daarom, met hulp van een aantal banken en het ministerie van Economische Zaken, Qredits opgericht. Ondernemers hebben hierdoor een betere toegang tot kapitaal en ondersteuning bij het opzetten van bedrijfsactiviteiten. We dragen eigenlijk bij tot het oplossen van een marktimperfectie. Stimuleren van ondernemerschap in Nederland is belangrijk. We zetten onze kennis en ervaringen ook op scholen in. Want hoe beter ook zij zijn voorbereid, hoe groter de kans van slagen is als ze voor zichzelf willen beginnen. Zo hebben we een positieve invloed op de maatschappij in sociaal en economisch opzicht.”

Stichting zonder winstoogmerk
“Qredits is een onafhankelijke en private geldverstrekker. Een stichting met een ANBI-status. Daarmee nemen we een bijzondere positie in de financiële markt in. We hebben geen winstoogmerk maar moeten wel zorgen voor een rendabele exploitatie. Regelmatig trekken we leningen aan voor de financiering van onze kredietverlening. Organisaties zoals Triodosbank, Rabobank, ABN AMRO, Volksbank, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Europese Investeringsbank staan ons bij. Om de verstrekking van microkredieten – kredieten tot 50.000 euro – mogelijk te maken stelt de Europese Unie garantiefaciliteiten beschikbaar.”

Vertrekpunt is de ondernemer en zijn plan
“Qredits vindt dat ieder goed plan een passende financiering verdient. We verstrekken kredieten aan mensen die een idee hebben en met dat idee willen gaan ondernemen. Dat kan iedereen zijn. Iemand die al 30 jaar voor een baas werkt, een student, iemand die werkloos is of een bestaande ondernemer. We helpen waar dat nodig is om ondernemersvaardigheden verder te ontwikkelen. Onze manier van werken is dat we naar de mogelijkheden kijken in plaats van de onmogelijkheden van een onderneming. De ondernemer als persoon en zijn gedrevenheid staan centraal. Wat is zijn idee en welke plannen heeft hij om het plan te realiseren? En hoe kunnen wij bijdragen in het succesvol zijn van een ondernemer. We kijken vooral naar betaalbaarheid van de lening, privé-situatie en wat financiële gevolgen kunnen zijn als een plan toch niet slaagt.”

Ondernemers uit alle sectoren
“Onze diensten zijn gericht op ondernemers die ondersteuning nodig hebben bij het starten of continueren van hun onderneming. Het past bij ons doelstelling om ondernemers in bijna alle sectoren te ondersteunen. Het is de bedoeling dat deze ondernemers op langere termijn weer in de reguliere financiële sector terecht kunnen. We ontvangen nu ruim 25.000 kredietaanvragen per jaar.”

Keukentafelgesprek met ondernemer en zijn adviseur
Als we een aanvraag van een financieel adviseur, via Capsearch, voor een ondernemer ontvangen geven we binnen twee werkdagen een reactie. We starten met een desk onderzoekje. Ziet het ondernemersplan er goed uit? Is helder waar de financiering voor bedoeld is? Dit zijn enkele vragen waar we als eerste een antwoord op willen. Is een ondernemer ‘bezoekwaardig’ dan gaat een adviseur van Qredits altijd langs bij een ondernemer om een kredietaanvraag te bespreken. Ik noem het wel een keukentafelgesprek. Een gesprek waarbij de eigen adviseur, die de aanvraag heeft gemaakt en aan ons heeft gestuurd, meestal ook aanwezig is. De adviseur van Qredits start met het goed luisteren naar het verhaal van de ondernemer. Wie is de ondernemer en waar komt de droom vandaan. Wat is het grote verhaal? Bij kleinere kredietaanvragen kan dit gesprek ook online plaatsvinden. Een persoonlijk gesprek levert altijd veel waardevolle informatie op. Dit helpt in situaties om een ondernemer dan het voordeel van de twijfel te kunnen geven. Als een krediet is verstrekt houden we de vinger aan de pols, we gaan even langs. Dat kan gemakkelijk, onze adviseurs zijn in heel Nederland gevestigd. Voor onze adviseur is het ook bijzonder interessant om te zien welke ontwikkeling een ondernemer doormaakt.”

700 coaches voor ondersteuning
“Een ondernemer heeft zijn eigen adviseur als we een aanvraag via Capsearch ontvangen. We bieden in overleg met deze adviseur aanvullende coaching aan aan ondernemers die nog weinig ervaring hebben met het ondernemerschap, of die op een bepaald onderdeel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld een training marketing of persoonlijke effectiviteit. We werken met een poule van 700 vrijwillige coaches. Het zijn niet alleen ervaren ondernemers die de klappen van de zweep kennen maar ook young-professionals.”

Direct aan de slag met aanvragen via Capsearch
“Wat opvalt is dat kredietaanvragen die wij via Capsearch ontvangen vaak goed onderbouwd zijn. Het is meestal een aanvraag waar alles in staat wat we willen weten, we kunnen er dan ook direct mee aan de slag. Vrijwel altijd kunnen we bij aanvragen, via Capsearch, direct een persoonlijk gesprek inplannen. Zo is de kredietbehoefte vaak helder door een uitgebreide toelichting. Dat de ontvangen aanvragen van goede kwaliteit zijn komt natuurlijk ook door de eigen adviseur die een ondernemer al bijstaat. Het zorgt er allemaal voor dat de adviseur van de ondernemer snel van ons een reactie krijgt.