Financier aan het woord. David ten Hoonte, SNS

  • Geplaatst op 15:28 13-04-2022
  • Door Michiel van Mol
Financier aan het woord. David ten Hoonte, SNS

De Volksbank is het moederbedrijf van SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen. David ten Hoonte is bij deze bank verantwoordelijk voor de zakelijke kredietverlening via het intermediair. Via software van Capsearch ontvangt SNS zeer regelmatig aanvragen voor mkb-financiering. Ten Hoonte vertelt waarom deze aanvragen een goede kans hebben op een succesvolle financiering.

SNS is een bank met eenvoudige producten
"We zijn een bank met eenvoudige producten en diensten en zijn er voor ondernemers die geen behoefte hebben aan ingewikkelde bankzaken. Een ondernemer kan lenen voor extra werkkapitaal of voor de aankoop of (ver-)bouw van een bedrijfspand. Deze focus van onze dienstverlening zorgt ervoor dat we ondernemers meestal een heel goed aanbod kunnen doen. Bij financiering van een bedrijfspand is de looptijd bijvoorbeeld altijd 20 jaar. Dat geeft een ondernemer zekerheid. Onze rentetarieven voor een bedrijfshypotheek zijn volledig transparant, ze staan gewoon op onze website. Ondernemers met een eenmanszaak, VOF, maatschap of BV helpen we graag. Er zijn relatief weinig sectoren waar we niet in financieren. De bedrijfsomzet van onze klanten is maximaal 5 miljoen euro.”

Zekerheden beschikbaar voor andere financiers
“Bij sterk groeiende of jonge ondernemingen is de vermogenspositie, volgens normen van SNS, soms onvoldoende voor het verstrekken van een financiering. Bij een kleine ondernemer kan een aankoop van een bedrijfspand de financieringsratio’s sterk bepalen. We kijken daarom verder dan alleen naar deze getallen. Het aanvullen van onze financiering met een financiering door andere partijen dan SNS is voor een ondernemer soms een slimme oplossing. Bij een bedrijfshypotheek vragen we alleen het bedrijfspand als zekerheid. Dat zorgt ervoor dat andere zekerheden beschikbaar zijn voor eventuele andere financiers. Dat maakt het ook mogelijk een stapelfinanciering op te zetten. Als eenmaal een financiering is verstrekt hoeft een ondernemer in principe niet meer jaarlijks jaarcijfers te overleggen voor een revisie.”

Rol intermediair
“Het aantrekken van een financiering is voor een ondernemer niet gemakkelijk. Hij krijgt te maken met steeds meer en nieuwe financiers. Het is bovendien een activiteit dat een ondernemer niet vaak zelf doet. Het is dus echt een vak voor een specialist. We zien dat ondernemers daarom steeds vaker een ervaren financieringsspecialist in de arm nemen. Een heel belangrijke schakel in het ontzorgen van een ondernemer. Die rol kan een financieringsspecialist pakken, Capsearch helpt hem daarbij.”

Capsearch filtert voor SNS
“Ik zie dat aanvragen waarbij Capsearch en een financieringsspecialist betrokken zijn een goede kans op een succesvolle financiering hebben. Een aanvraag die we via Capsearch ontvangen, past ook goed bij ons acceptatiebeleid. Capsearch is een filter voor ons en zorgt dat ook wij aan efficiency winnen. De adviseur van de ondernemer ziet in de adviessoftware direct voor welke type financiering wij iets voor een ondernemer kunnen betekenen. In een aanvraag staat meestal het gehele verhaal waardoor wij meteen aan de slag kunnen met een beoordeling. Door een uitgebreide toelichting in de aanvraag is de kredietbehoefte meestal direct helder. Dat een aanvraag zo volledig is, komt natuurlijk ook door de betrokkenheid van een financieringsspecialist. Hij kijkt ook bij welke partij een financiering het beste past. Met de adviessoftware van Capsearch splitst de adviseur een aanvraag bovendien eenvoudig op zodat je als financier precies ziet wat aan jou gevraagd wordt. Dat werkt heel goed. Eventuele betrokkenheid van andere financiers zien we overigens graag. Het vergroot namelijk de kans van slagen op een volledige financiering. Omdat we meestal een complete financieringsaanvraag ontvangen via Capsearch kunnen we vaak binnen 48 uur een reactie geven op die aanvraag. Vervolgens gaan we direct aan de slag. Onze plaatselijke relatiemanager spreekt altijd met de adviseur van de ondernemer en soms ook met de ondernemer zelf. ”

Alle aanvragen dezelfde aandacht
"Een groot aantal specialisten werkt met Capsearch, dus we ontvangen regelmatig een aanvraag. Wat mij opvalt is dat als we via Capsearch een aanvraag ontvangen de specialist de gewoonte heeft de volgende aanvraag ook weer via Capsearch te doen. Ik zie ook dat adviseurs die Capsearch gebruiken bijna altijd een type aanvraag doen zoals we die ook graag ontvangen. We geven mede daarom alle aanvragen dezelfde aandacht. Of het nou om een financiering van 50.000 euro gaat of van meer dan een miljoen euro.”