Klant aan het woord. Marcel Janssen, Credion Limburg-Zuid

  • Geplaatst op 14:59 13-04-2022
  • Door Michiel van Mol
Klant aan het woord. Marcel Janssen, Credion Limburg-Zuid

Marcel Janssen is sinds 2011 aangesloten bij franchiseorganisatie Credion. Hiervoor heeft hij 30 jaar in het bankwezen gewerkt. Credion Limburg-Zuid heeft vestigingen in Elsloo en Brunssum. Als financieringsspecialist zoekt hij voor een ondernemer naar de optimale mix van financieringsoplossingen. In deze blog lees je hoe Janssen tegen de huidige ontwikkelingen op het gebied van automatisering van het aanvraagproces voor een mkb-financiering aankijkt.

Het maximale uit de markt halen als financieringsspecialist
“Met een scala aan financiers werk ik samen. Dat maakt het mede mogelijk om aan een ondernemer een goed en onafhankelijk advies te geven. Automatisering regelt dat ik op een slimme manier kan samenwerken met een diversiteit aan financiers. Dat zorgt ervoor dat ik snel passende financiers in beeld heb en daar een solide aanvraag kan doen.” vertelt Janssen. “Daarnaast is tijdsdruk bijna altijd een belangrijke factor bij mijn klanten. Ik ben dus genoodzaakt om uiterst efficiënt te werken. Dat begint al direct met alle benodigde stukken om het dossier compleet te krijgen. Ik vraag de klant alles digitaal aan te leveren, dat versnelt namelijk het traject. Als ik een aanvraag voor financiering ga maken dan beslis ik eerst welke software ik gebruik om de financiering uit te werken. Deze keuze is namelijk afhankelijk van de financiers die je wilt benaderen.” Vervolgens geeft hij hoe hij de juiste financiers vindt voor zijn klanten: “De keuze voor een bepaalde financier hoeft overigens niet altijd de goedkoopste in rentetarief en provisies te zijn. Het is ook van belang dat een ondernemer financiers vindt die echt passen bij zijn onderneming. Ik kijk daarom met name ook naar de voorwaarden en condities. De belangen van mijn klant staan natuurlijk voorop. Die verlangt van mij dat ik het maximale uit de markt haal. Hij betaalt per slot van rekening mijn factuur. Alternatieve- en stapelfinanciering is ook een steeds vaker voorkomende oplossing. In het geval van stapelfinanciering is het van belang dat de adviessoftware de aanvraag goed kan opsplitsen naar financiers.”

Woud van klantenportalen bij financiers
“Veel mkb-financiers zijn actief met het standaardiseren en automatiseren met de manier waarop zij gegevens van adviseurs willen ontvangen. Zo heeft bijna elke financier een eigen type klantenportaal. Hiermee willen ze ook een voorkeurspositie bij het intermediair realiseren. Als je een aanvraag hebt, word ik soms gedwongen om een keuze te maken uit al die portalen. Als je dat namelijk niet doet is het veel werk om in elk portaal afzonderlijk gegevens in te voeren. Ik besef dat het maken van keuzes op gespannen voet staat met de beste oplossing voor een klant te vinden. Met name vastgoedfinanciers gebruiken veel verschillende modellen voor de kredietbeoordeling. Het zou mooi zijn als daar ook meer eenheid in komt zodat ik een aanvraag gemakkelijker daarop kan afstemmen.”

Weten wat een financier wil weten
Janssen geeft ook aan waarom financieringssoftware een belangrijke rol speelt in de informatie die hij nodig heeft van zijn klant. Hij vertelt: “Een ondernemer wil dat ik hem ontzorg gedurende het traject van het aantrekken van een financiering. Mijn klanten zeggen wel eens ‘je bent net een bank, je vraagt namelijk net zoveel’. Dat is ook wel een beetje zo. Echter, het is in het belang van mijn klant dat een financier van mij zo’n compleet mogelijke aanvraag krijgt en er dus geen open eindjes zijn. Het is mijn rol om bij mijn klant het belang van de te verstrekken gegevens duidelijk te maken. Gebruik van adviessoftware helpt mij om goed op de hoogte te zijn wat financiers precies nodig hebben aan informatie. Die leidraad zorgt ervoor dat ik de juiste informatie in een aanvraag opneem. Het voorkomt ook dat een financier, na ontvangst van een aanvraag, aanvullende informatie aan mij vraagt en ik mogelijk weer terug moet naar mijn klant.”

Gemak van adviessoftware voor financieringsspecialisten
Janssen gebruikt de adviessoftware van Capsearch in combinatie met andere software en legt uit waarom: “Vanzelfsprekend ben ik altijd op zoek naar innovatieve manieren om het aanvraagproces goed in te richten en om een goed advies aan mijn klant te kunnen geven. Een handige tool die mij enorm ondersteunt is adviessoftware van Capsearch. Helaas zijn er ook mkb-financiers die nog niet werken met Capsearch. Daarom werk ik ook met andere software. Ik gebruik Capsearch voor het samenstellen van aanvragen voor een mkb-financiering en het vergelijken van de verschillende mogelijkheden en voorwaarden voor een financiering. Het is voor mij handig gereedschap om op een efficiënte manier een complete kredietaanvraag voor financiers samen te stellen.” Janssen vervolgt door te vertellen hoe hij de software van Capsearch gebruikt: “Ik beantwoord een aantal vragen over een klant en bouw zo eenvoudig aan een aanvraag voor een financier. In de software kan ik er ook voor kiezen om onderdelen voor een aanvraag over te slaan. Ik bepaal dus voor een groot deel zelf welke informatie ik aanlever bij een financier en dat maakt deze software gebruiksvriendelijk om mee te werken. Met de software ben ik goed op de hoogte van de actuele kredietacceptatiecriteria van financiers. Ook weet ik zo welke documentatie financiers van een ondernemer nodig hebben. Als ik alle gegevens heb dan kan ik in een dag een volledige aanvraag voor financiers maken.”

Professionele presentatie met de software
Janssen is erg tevreden met Capsearch, hij vertelt: “Het memorandum bij Capsearch ziet er professioneel uit. Dat maakt niet alleen bij mijn klant een goede indruk wanneer ik het met hem bespreek, maar ook bij betrokken financiers. Financiers willen bijvoorbeeld weten met welke achterliggende partijen, naast die van de kredietnemer, zij te maken hebben. In de software zit hiervoor een handige tool waarmee je gemakkelijk een overzichtelijk organogram voor een financier opbouwt. Met Capsearch kan ik dus een gestructureerde en volledige toelichting in een kredietaanvraag opnemen. Ik kijk natuurlijk niet alleen naar de cijfers, maar ik wil vooral ook het verhaal erachter op een goede manier brengen.”

Waarom financieringsspecialist Marcel Janssen Capsearch aanraadt
Over Capsearch vertelt Janssen ten slotte nog: “Capsearch is meer dan een software-oplossing. Als het nodig is kan ik met de specialisten van Capsearch persoonlijk overleggen over de mogelijkheden. Het helpt mij het financieringsvraagstuk snel en slim op te oplossen. Ook zorgt het dat ik efficiënt kan werken en het vergroot mijn slagvaardigheid. Regelmatig neem ik deel aan een webinar voor financiers dat Capsearch organiseert.”